Boerenlandpaden

Boerenlandpaden

De polder ervaren in optima forma? Het is mogelijk om kris kras over weilanden, langs de koeien en schapen, via loopplanken over slootjes op het land van gastvrije boeren te wandelen! In samenwerking met onze leden zijn de boerenlandpaden ontwikkeld. Deze gemarkeerde wandelpaden zijn geopend van 15 juni tot 15 maart.

Om verstoring te van de weidevogels en hun jongen te voorkomen, sluiten de Boerenlandpaden ieder jaar vanaf 15 maart tot 15 juni. 

In de serie ‘WijdeVogels’ leggen we uit wat we doen ter bescherming en hoe weidevogelvrijwilligers te werk gaan. 

Klik hier om de afleveringen van ‘WijdeVogels’ te bekijken.

Boerenlandpaden liggen in het landelijk gebied rondom Leiderdorp, Zoetermeer, Zoeterwoude en Hazerswoude. De gemarkeerde wandelroutes hebben verschillende afstanden en lopen dwars door de weilanden van leden van agrarisch collectief De Groene Klaver. Wandelaars kunnen hierdoor de polder ervaren in optima forma. Vanaf 15 maart sluiten de wandelroutes om zo de weidevogels de kans te geven hun eieren ongestoord uit te broeden en hun jongen groot te brengen. De schoenen kunnen vanaf 15 juni weer uit het vet, dan zijn de wandelaars weer welkom.

Welke wandeling past bij u?

Kies een boerenlandpad uit een van de onderstaande routes of maak een eigen combinatie. De boerenlandpaden zijn in het land gemarkeerd, iedere route heeft zijn eigen kleur. Door op de kaart op een route te klikken, vindt u meer informatie.

  • Op de Achthovenroute bij Leiderdorp (blauw) en Hondsdijkroute bij Koudekerk aan den Rijn (groen) ontdekt u de oude boerenhoeves en lintbebouwing langs de Oude Rijn.
  • Langs de Balkengatroute bij Zoeterwoude (oranje) en Weipoortroute bij Zoeterwoude (geel) maak je kennis met het pittoreske Zoeterwoude en hun kaasmakers.
  • Ontdek de hoogteverschillen van het landschap langs de Steilrandroute bij Zoetermeer (donkergroen).
  • Kijk vogels en leer over de droogmakerij langs de Westvaartroute bij Hazerswoude-Rijndijk (rood) en Oostvaartroute bij Hazerswoude-Dorp (paars).

Trek de wandelschoenen aan en ga op pad! Vergeet uw verrekijker en fototoestel niet om herinneringen vast te leggen. Het wandelen over de boerenlandpaden is voor eigen risico. Honden zijn niet toegestaan.

Heeft u na een wandeling tips of verbeteringen? Laat het ons hier via de email weten, dan ondernemen wij actie.

 

Nieuws

 

Kom 24 november naar het Veenbeweiders Café

Kom 24 november naar het Veenbeweiders Café

Op 24 november a.s. organiseert het Veenbeweiders Café i.s.m. Wij.land een gezellige en verbindende avond waarbij inspirerende boeren / ondernemers hun ervaringen delen, over hoe ze hun bedrijf ontwikkeld hebben en naar de toekomst kijken.    Het Veenbeweiders Café...

Lees meer
Prijs uitgereikt winnaar fotowedstrijd

Prijs uitgereikt winnaar fotowedstrijd

Na het grote succes van de fotowedstrijd dit voorjaar, heeft Henk Remond de tweede fotowedstrijd gewonnen. Het thema was 'aan het werk'. Deelnemers konden in de periode van juli tot en met september hun foto insturen. De jury heeft besloten dat de foto van Henk de...

Lees meer
Volle zaal op geslaagde ledenvergadering

Volle zaal op geslaagde ledenvergadering

Op 13 september organiseerde De Groene Klaver een ledenvergadering. Maar liefst 50 leden bezochten deze bijeenkomst, daarnaast volgden een aantal belangstellenden de bijeenkomst digitaal. Er werd gestart met een gezamenlijke lunch. Vervolgens verzorgde Sarah...

Lees meer