Blaarkop favoriete koe van burgemeester Lenferink

9 juni 2021

We moeten zuinig zijn op het oude koeienras blaarkop. Dat was de boodschap, die de Leidse burgemeester Henri Lenferink onlangs liet horen bij de afsluiting van de Polderdag 2021. “Het is jammer dat er nog maar zo weinig dieren van dit ras over zijn. Dus……koester ze”, zei hij aan het slot van zijn bijdrage aan de Polderdagquiz, die onlangs online is gehouden.
 
De eerste burger van Leiden zei dat de blaarkop een sterke koe is, die goed bestand is tegen een wat vochtige, ruwe omgeving. Geschikt als vleeskoe, maar ook heel geschikt als melkkoe. De melk was zo uitzonderlijk van kwaliteit, dat de boter van die melk vroeger de duurste van Europa was.
“En de karnemelk , die van al die boter overbleef, kon goed worden gebruikt voor het bleken van het Leidse laken”, aldus Lenferink.
 
Verbinder stad en platteland
Twee andere burgemeester uit de omgeving van Leiden, te weten Klaas Tigelaar van Leidschendam Voorburg en Liesbeth Spies van Alphen aan de Rijn verleende ook medewerking aan de Polderdagquiz. Net zoals hun Leidse collega vonden ze de quiz, als verbinder tussen stad en platteland, belangrijk genoeg om medewerking te verlenen.
Burgemeester Tigelaar fietst graag door Stompwijk om even een stop te maken midden in de Grote Drooggemaakte Grote Polder, ter hoogte van de Stompwijkse kerk aan de ene en de Drie molens aan de andere kant.

Voor burgemeester Spies was het antwoord op de vraag waar ze graag met de Polderdag naar toe fietst eigenlijk simpel. Ze ging terug naar haar jeugd. Ze kiest voor het Alphense Rietveld, waar ze lang geleden al achterop de fiets zat bij het moeder. Daar maakten ze uitstapjes, naar Klein Giethoorn, bootje varen, de omgeving van de molen. ,,Het is er echt prachtig”, aldus burgemeester Spies.

 
Polderdagquiz