Postenwandeling 12 maart

25 februari 2022

Op 15 maart a.s. start het weidevogelseizoen, de periode tot half juni, waarin weidevogels rust en ruimte wordt gegeven om hun jongen op te laten groeien. Zaterdag 12 maart organiseert agrarisch collectief De Groene Klaver een postenwandeling met onderweg informatie over de bescherming van weidevogels, biodiversiteit, duurzame energie en nog veel meer. Het startpunt is naast La Place in Zoeterwoude en deelnemers wandelen over een deel van de Balkengatroute, één van de boerenlandpaden in de omgeving. Pak je kans, want ook de boerenlandpaden sluiten tijdens het weidevogelseizoen.

 
De Groene Klaver zet zich, samen met haar ruim honderd agrarische leden, dagelijks in voor de natuur en het landschap in het agrarische gebied rondom Leiden, Den Haag, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. Het beschermen van weidevogels is één van onze doelen. Welke gevaren er zijn voor de weidevogels en hoe we ze beschermen, laten we je graag zien tijdens de wandeling. Via diverse projecten, dragen we ook ons steentje bij aan biodiversiteit, schoon water, gezonde bodem en zuivere lucht. Velen kennen ons (nog) niet en om daar verandering in te brengen, maken we graag kennis met je op 12 maart. De route is ongeveer 3 kilometer lang.
 
Activiteiten
We lanceren op deze dag onze eerste fotowedstrijd. Het thema van deze editie is ‘Volop lente’. Hobbyfotografen zijn van harte uitgenodigd om hun foto’s in te sturen en mee te dingen naar een mand vol streekproducten.

De wandeling is ook leuk met kinderen, want onderweg zijn letters verstopt waarmee kinderen een woord kunnen vormen en een prijs kunnen winnen. En vergeet het spotten van teruggekeerde vogels niet. Goed opletten dus.

Veel burgers dragen weidevogels een warm hart toe, maar staan er niet bij stil dat de slapende poes op de bank ’s nachts op jacht gaat naar kleine kuikentjes. Vandaag start dan ook de actie ‘Vogel in het land, poes in de mand’.

Boerenlandpaden
Je wandelt deze dag op een deel van de Boerenlandpaden. Deze gemarkeerde wandelroutes hebben verschillende afstanden en lopen dwars door de weilanden van leden van De Groene Klaver. Wandelaars zijn te gast bij de agrariër en kunnen hierdoor de polder ervaren in optima forma. Tijdens het weidevogelseizoen zijn de boerenlandpaden gesloten. Na 15 juni ben je als wandelaar weer welkom.

Deelname 12 maart
De wandeling is gratis. Je kunt starten tussen 13.00 en 15.00 uur en de sluiting van de posten is om 16.00 uur. Het startpunt is op het Groene Hartplein in Zoeterwoude, tussen La Place en streekwinkel Boer en Goed. We adviseren stevig schoeisel.