Blog: ‘Plassen wijzen op structuurschade in de grond’
In een blog op de pagina van Landbouwportaal Rijnland, vertelt bodemcoach Koos Pennings over de oorzaak en gevolgen van plassen op graslandpercelen, gevolgd door tips.
‘Na een mooie nazomer zitten we inmiddels midden in de natte periode van het jaar. Dat zie ik terug als ik een ronde door mijn werkgebied maak. Ik zie regelmatig graslandpercelen waar plassen op staan. Het veld op de foto is daar een mooi voorbeeld van. Die plassen wijzen op structuurschade in de grond. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Te vroeg beginnen met maaien als het land nog niet goed is opgedroogd, is er daar één van. Ook het land op gaan met trekkers en werktuigen die te zwaar zijn of niet goed op hun banden staan, kan structuurschade veroorzaken.
Met profielkuilen kun je heel mooi laten zien wat er aan de hand is. Ik graaf dan een kuil op een droge plek én op een natte plek. Door beide kuilen met elkaar te vergelijken, krijg je een goed beeld van wat verdichting met je ondergrond doet. Je wilt geen plassen, want die trekken ook nog eens vaak meeuwen en ganzen aan. Voor je het weet is je land daar helemaal zwart.
Oplossingen om verdichtingen op te heffen zijn vaak duur, zeker voor grasland. Denk aan drainage of het bol leggen van het veld. Het is goedkoper om de ondergrond los te woelen, waardoor het gras de kans krijgt om dieper te wortelen. Hoe dieper de wortels, hoe beter het water weg kan.
Nóg beter is om bodemverdichting te voorkomen. Landbouwportaal Rijnland kan daarbij helpen. Bijvoorbeeld in de vorm van een subsidie voor een drukwisselsysteem, zodat je het weiland in kunt met een lage bandenspanning.’
Foto Landbouwportaal Rijnland