Bewust Boeren Rijnland
Kansen voor boer en water
Hoofddoel van het project is het verminderen van emissies van de nutriënten stikstof en fosfaat op melkveehouderijbedrijven, van gewasbeschermingsmiddelen op akkerbouwbedrijven en het verbeteren van het ecologisch functioneren van sloten.
De uitvoering van het project is toegekend aan de Stichting Gebiedscoördinatie Gouwe Wiericke en de coöperatie de Groene Klaver in samenwerking met LTO Noord afdeling Alphen Nieuwkoop.
Verminderen van emissies
In landbouwgebieden zorgen gewasbeschermingsmiddelen en afspoeling van stikstof en fosfaat in het oppervlaktewater voor problemen. Hoewel de waterkwaliteit van ons oppervlaktewater de afgelopen decennia al flink verbeterd is, voldoet het nog niet aan de normen. Daarom is het van belang dat we ons ook als landbouwers blijven inzetten voor verdere verbetering van de waterkwaliteit.
Maatregelen voor de akkerbouw
Het inwendig en uitwendig reinigen van de landbouwspuit en het vullen van de spuit is een bekende bron van emissies van gewasbeschermingsmiddelen op akkerbouwbedrijven. Maatregelen ter voorkoming van afspoeling:
- de aanleg van een wasplaats met afbraak van gewasbeschermingsmiddelen door compost;
- de aanleg van een vloeistofdichte vul- en wasplaats met opvang en biologisch zuiveringssysteem.
Maatregelen voor de melkveehouderij
- het terugdringen van uit- en afspoeling van stikstof en fosfaat (chemische kwaliteit) van erven, maar vooral het verbeteren van het ecologisch functioneren van sloten (biologische waterkwaliteit en slootkanten);
- de aanleg van een opvangput voor de mest- of voerplaats en/ of bij de kalveriglo’s;
- de aanleg van een overkapping van vaste mestopslag;
- de aanschaf van een veegmachine;
- de aanschaf van een mobiele solar-drinkbak ter voorkoming van vertrapping van de slootkanten en dientengevolge de nutriëntenvracht in de sloot te verminderen.
Subsidie
In dit project worden de materiaalkosten volledig vergoed. De kosten van aanleg, onderhoud en eventuele verzekeringen zijn voor eigen rekening. Als voorwaarde om deel te nemen dienen gesubsidieerde materialen minimaal 5 jaar in gebruik te worden ge- en onderhouden. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie is deelname aan een ‘Waterkwaliteitsprogramma Akkerbouw’ verplicht bij akkerbouwmaatregelen en bij melkveehouderijmaatregelen deelname aan Blauwe Diensten.
Nieuws
Uitnodiging Wijk en Wouden voor een bezoek aan ‘t boerenerf en de mening van de boer zelf
Hoe verder boeren? Na jaren van onrust en onzekerheid worstelt menig agrarisch ondernemer met deze vraag. Na Kamerdebatten, demonstraties en de val van het kabinet is het stikstofdossier allerminst van tafel. Er speelt trouwens meer dan alleen stikstof. Hoe verder,...
Kennisdag Boerenlandvogels Zuid-Holland
Op donderdag 12 oktober organiseert Provincie Zuid-Holland een Kennisdag Boerenlandvogels. Deze Kennisdag is bedoeld voor collectieven en agrariërs, voor particuliere grondbezitters, terreinbeheerders, natuurbeheerders, faunabeheerders, vrijwilligers en andere...
Grote belangstelling demonstratie ecologisch slootschonen en baggeren
Water en klimaat zijn de komende jaren belangrijke agendapunten in alle bedrijfstakken, zo ook in het agrarisch natuurbeheer. Het belang van waterpakketten neemt de komende jaren toe. Om tot een goede uitvoering te komen van deze waterpakketten, organiseerde...